Hajatelmani:
ATP -huiput voivat vaihtaa mailaa alle tunnissa ottelun aikana. Heillä tulee olla paras mahdollinen tatsi sekä luottamus siihen koko matsin ajan. En kuitenkaan millään usko siihen, että harrastajan ja ammattilaisen väli voi kasvaa tunnista vuoteen.
Se on 875900% kasvu. Mieti sitä hetki. Iso numero.
Itselläni meni ennen jänteet poikki 3-4 viikon välein. Johtui mailasta (harva jännekuvio) ja pelityylistä sekä itse jänteestä. Nykyisin pelaan samat 2-3h viikossa ja vaihdan jänteeni 1-2kk välein. Tai heti kun ei tunnu enää hyvältä. Välissä on vaihtunut vain maila sekä jänteet. Pelityyli ja kilot ovat edelleen samat. Tavoitteeni ei edelleenkään ole pelata jänteitä poikki, mutta en myöskään halua lyödä vanhoilla ja väsyneillä.
Uusi jänne on kuin uunituore sämpylä voilla, sillä sämpylästäkin katoaa se taika ajan kanssa.
Mistä tämä idea ja miksi?
Käteni kipeytyi minulle väärällä jänteellä pelaamisesta ja kilojen pudottaminen ei auttanut, joten aloin perehtyä asiaan. Olen pelannut kymmeniä vuosia ja jännitän taas nykyisin itse mailani. Aloin miettiä, miksi silti käytin lopulta niin vähän ajatusta itse jänteisiin? Mailoja testaan kuitenkin usein, miksi en siis jänteitäkin?
Sehän on ainoa osa mailasta, joka koskettaa palloa. Eli se tärkein osa. Vaihdan usein grippiäkin koska se kuluu, joten miksi en jänteitäkin? Mutta miksi aina samoihin kuin ennenkin? Koska en tiennyt niistä tarpeeksi. Joten todella sukelsin asiaan & perehdyin. Ja luin. Ja testasin. Ja luin. Ja sitten aloin kirjoittamaan.
Mihin päädyit?
Suuri osa ATP huipuista pelaa hybrid -jännityksellä eli kahden eri jänteen yhdistelmällä. Ja siihen on erittäin hyvä syy: saat parhaat puolet eri jännetyypeistä (gut, poly, multi). Voit yhdistellä, vähentää tai tuplata piirteitä, joita peliisi kaipaat: voimaa, kontrollia, mukavuutta, kierrettä. Eli voit hakea juuri sitä omanlaistasi tatsia. Mahdollisuudet kasvavat merkittävästi suhteessa yksittäiseen jänteeseen.
En tunne jännetyyppejä, selitätkö?
Yksi ominaisuus jänteessä syö toista. Esim. paksu & jäykkä jänne tuo kestävyyttä, mutta vie samalla pois mukavuutta. Vastaavasti elastinen & ohut jänne on mukava kädelle, mutta ei ole yhtä kestävä tai helppo kontrolloida. Muita ominaisuuksia ovat mm. voimantuotto ja kierreherkkyys. Hybrid -jännitys saa pelaajan hakeman tuntuman paremmin esiin ja yksittäistä jännettä parempaan tasapainoon. Mitä sinä kaipaat lisää? Tai vähemmän?
Mitä jänteitä floPlay käyttää?
Merkkijänteitä kuten mm. Babolat, Head, Wilson, Yonex, Luxilon ja Solinco. Valikoima elää vision mukaan, joka on pitää hinnat kohtuudessa ja peli-ilon korkealla. Uusia yhdistelmiä kokeillaan ja päästetään välillä vapaaksi verkkolle heilumaan.
Kestävätkö nämä paremmin kuin nykyiset jänteeni?
Ehkä, ehkä ei. Suuri osa pelaa 1.30 mm jänteellä. Osassa FloPlay malleja käytetään ohuempia 1.18-1.27 mm jänteitä niiltä haluttujen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Ja tämä on aina vaihtokauppaa kestävyyden kanssa. Lyhyesti: kaikki jänteet väsyvät lopulta. Ja jos rikot nykyiset jänteesi, rikot myös nämä. Pointti onkin pitää jänne ja tatsi aina tuoreena, ei jättää niitä ehjänä perinnöksi lapsenlapsille.
Miksi minun sitten pitäisi vaihtaa tuttu jänteeni floPlay HybRidiin?
Pelisi kulkee ja olet tyytyväinen? Jos olet, älä vaihda. Uusien testaaminen ei ole automaattinen bingo. Se saattaa vaatia useammankin kokeilun ja kilojen säädön. Mutta oh mama kun se löytyy: maila särähtää kädessä juuri sillä oikealla tunteella ja nuotilla. Silloin kentältä ei halua ollenkaan pois. Itse toivoisin, että voisin pitää aina useita erilaisia mukana, ne todella antavat uutta virtaa lajiin. Se ei ole kuitenkaan realismia ja sotkee myös peliä. Joten pidän suosikkiani ja kokeilen uutta kun alkaa jotain piirrettä kaipaamaan.
Mikä on paras malli minulle?
En voi tietää, koska maila/pelityyli/pelikokemus -kombinaatioita on loputtomasti. Mutta sinä tiedät mitä sinä haluat. Yksi tykkää ranskalaisista, toinen haluaa pizzaa. Siksi olenkin luonut erilaisia yhdistelmiä, jotka herättävät mielikuvia. Sinun tulee vain rohkeasti astua makujen maailmaan. Luota intuitioosi ja kokeile erilaisia. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki mallit sopivat myös aloittelevalle pelaajalle.
Entä jos en osaa/pysty/tykkää pelata valitsemallani jännityksellä?
Hybrid jännitys ei ole kaikille. Eri syistä, mutta mitään palautusoikeutta näillä ei tuotteen ja palvelun luonteesta johtuen ole. Jänteet laitetaan suoraan Saksasta Gamma Europen showroomista hankitulla kalibroidulla 6-pistekoneella ja vuosien kokemuksella. Mutta mikäli tuntuma ei 3 pelikerrankaan jälkeen sinulle istu, niin kannattaa jatkossa valita erilainen. Voit myös muuttaa kiloja tai palata vanhaan.
Oikeat kilot + oikea hybrid = Winner
Hybrid syntyy kahden eri jänteen ominaisuuksista, joiden yhdistäminen luo uuden, kolmannen elementin. Ja se ”fiilis” vaihtelee jokaisessa yhdistelmässä. On mahdollista, että et huomaisi mitään erikoista kummastakaan jänteestä yksistään, mutta yhdessä niistä tulee se ”Wow!”
Mikään outo kuuraketti se ei silti ole. Mutta voit kokea sen sellaisena, jos pelaat jatkuvasti vanhoilla jänteillä. Ja varsinkin kun olet niihin jo tottunut. Siitä joutuu oikeasti opettelemaan pois, mutta se tapahtuu helposti, kun oman elementtisi löydät. Ja mitä useampia eri jänteitä olet kokeillut, sen helpommin se tapahtuu. Tunnet sen.
Idea floPlayssa on siis tuoda helposti lähestyttävä tapa kokeilla kädelle ystävällisempiä ja eri tavalla voimaa, kierrettä ja ehjää kontrollia tuottavia jänteitä. Ja pitää se kokemus tuoreena. Jokaiselle jotakin, uutta & hauskaa ja samalla värikästäkin.
Kokemuksesi mukaan, mitkä ovat yleisimmät virheet jänteisiin liittyen?
Väärät kilot: kireämpi jänne ei ole sama kuin enemmän voimaa tai kovempi lyönti. Ajattele että sinä olet pallo ja leikkikentällä oleva trampoliini on maila. Jos trampoliini on uusi, se toimii paremmin kuin vanha ja väsynyt. Jos taas trampoliinin jouset vaihdetaan erittäin kireisiin teräsvaijereihin, niin lennätkö korkeammalle? Tai kovempaa?
Kilot ovat aina kompromissi voimantuoton, mukavuuden ja kontrollin välillä. Ja oman löytäminen voi viedä aikansa. Mailan luonne, jännetyyppi ja kehän koko vaikuttaa myös siihen, mikä on juuri sinulle sopiva arvo siihen mailaan ja pelityyliisi. Jos et yhtään tiedä mikä olisi hyvä, niin katso mailasi suositusarvot. Niiden puolesta välistä saat hyvän lähtököhdan.
Vinkki: jos muutat kiloja, älä muuta samalla jännettä. Ja jos muutat jänteen, älä muuta kiloja. Vain yksi muuttuja kerrallaan, niin menet varmemmin oikeaan suuntaan. Mikäli teet sen liikkeen, että vaihdat kerralla sekä mailan + kilot + jänteen, niin et koskaan tiedä mistä pelisi paraneminen/paheneminen johtui.
Jännetyyppi: moni pelaa kovalla jännetyypillä vain koska se on yleisin ja suosituin markkinoilla. Mikäli et kuitenkaan usein riko jänteitäsi, voit helposti kokeilla paljon mielenkiintoisempia ratkaisuja. Ja tuottaa silti painavampia lyöntejä syvälle takakenttään. Samoilla kiloilla ja vähemmälläkin. Säästät kättäsi ja opit samalla uusia asioita pelistäsi, kuten mukavuuden, voiman ja kontrollin tasapainon löytäminen. Valikoimassa on erittäin pehmeästä alkaen jokaiselle jotakin. Eri jänteet tuntuvat erilaisilta, mutta sinulle täysin väärä jänne pilaa pelisi samoin kuin väärät kilot. Riippumatta siitä, onko se hybrid vai tavallinen. Hybridissä riski valita jännitys täysin metsään on silti mielestäni pienempi.
The Perisynti: yleisesti ottaen suurin virhe on kuitenkin se, että jänteitä ei vaihdeta. Jokainen jänne kuoleentuu, vaikka sillä ei edes pelaisi. Kun jänne on mailassa, se on jatkuvassa venytyksessä. Ja elastisuus ei ole ikuista. Yli 20 tuntia pelatut poly-jänteet ovat usein jo vaihtokunnossa. Joudut kompensoimaan pikkuhiljaa elastisuuden puutetta jänteessä ja muutat lyöntiäsi. Ja sehän ei ole tarkoitus. Mailan tulee palvella sinua ja peliäsi, ei toisinpäin. Kuoleentunut jänne on lisäksi kova kädellesi.
Jos et itse huomaa tuota muutosta, niin älä huoli, ei huomaa moni muukaan. Huomaat silti sen eron, kun pelaat ensimmäisen kerran uusilla jänteillä eikö? Se taas johtuu siitä, että muutos tapahtui yhdessä yössä, kuoleentuminen vie enemmän aikaa. Siihen tottuu ja asia unohtuu.
Fakta on kuitenkin se, että ellet pelaa luonnonjänteillä, niin paras elastisuus katoaa viimeistään 15-20 pelitunnissa. Kilot hiipuvat lyönti ja gramma kerrallaan. Elastisuuden häviö on helpoin käsittää siten, että uusi jännitys on kuin autonrengas, joka vuotaa hieman jokaisesta lyönnistä. Niin vähän, että sitä ei silmällä näe, mutta vierintävästus ja kulutus silti kasvaa koko ajan. Ja kätesi joutuu tekemään lisää töitä saman lyönnin eteen.
Jänne säilyy kyllä ehjänä jopa kymmeniä vuosia. Ja se voi jopa tuntua kireältä, mutta todellisuudessa se on vain kuoleentunut kovaksi. Jänteissä on myös paljon eroa siinä, kuin nopeasti ne ”vuotavat” ja floPlay ottaa tätäkin huomioon.
Pelaajat uusivat grippejä sekä kenkiä. Palloja kuluu, mukavempia pelipaitoja ostetaan ja mailoja vaihdetaan. Mutta se tärkein osa – se ainoa joka palloon koskee – laiminlyödään usein ja pitkään. Siksikin haluan nostaa asiaa tapetille. Ja tehdä samalla hybrid -jänteiden mahdollisuuksista helposti lähestyttävän.
En käytä kaikkein kalleimpia jänteitä, koska niiden tuoma etu on kyseenalainen harrastajalle. Käytän hyväksi todettuja, laadukkaita merkkijänteitä ja niiden eri ominaisuuksia järkevästi yhdistellen. Ja sen opin haluan kanssasi jakaa. Ja jos lasket, niin jännekulut pelituntia kohden eivät varmasti näyttele osaa, josta olisi edes järkeä tinkiä. Ainakaan 875900% edestä.
En käytä kaikkein kalleimpia jänteitä, koska niiden tuoma etu on kyseenalainen harrastajalle. Käytän hyväksi todettuja, laadukkaita merkkijänteitä ja niiden eri ominaisuuksia järkevästi yhdistellen. Ja sen opin haluan kanssasi jakaa. Ja jos lasket hieman, niin jännekulut pelituntia kohden eivät varmasti näyttele osaa, josta olisi edes järkeä tinkiä. Ainakaan 875900% edestä.
Jänteitä on maailmassa mieletön määrä ja niillä on erilaisia piirteitä. Tarkoitus ei silti ole luvata kuuta taivaalta, koska Rafaelin jänne ei kenestäkään Rafaelia tee. Myöskään kierrejänne ei tee kenestäkään kierrelyöjää, se ainoastaan luo sille paremmat edellytykset.
Jänteiden valinta ei kuitenkaan mielestäni pitäisi olla täyttä hepreaa. Eikä varsinkaan ”ihan sama”. Siksi tarjoan valmiiksi mietittyjä yhdistelmiä, joista kuka tahansa pystyy itse valitsemaan. Ja siten itse vaikuttamaan suoraan omaan peliinsä ja sen laatuun. Laji on hauska & energinen. Jännekin voi siis olla hauska & värikäs.
Ja kyllä. Jänteillä on humoristiset nimet & kuvaukset. Niiden takana on kuitenkin ihan aitoja jänteitä, joiden valintaan on käytetty erittäin paljon työtä ja aikaa. Koska miksi tehdä näin hyvä juttu vitsinä ja hutiloiden.
Tervetuloa siis floPlayn pariin. Milloin sinä olet viimeksi vaihtanut jänteesi?
//Joni Semeri @ FloWorks
Tutustu rauhassa menuun, valitse suosikkisi ja siirry tilaussivulle.
© floPlay HybRid – Rakkaudesta lajiin
Aktiivipelaajan esimerkkilaskelma:
Jännityksen hinta esimerkissä on floPlay menun keskiarvo eli 25€.
Pallojen arvio on että 10€ putkella pelaisi 5 tuntia. Virvoke kompensoi bensakulua tms.
1) Valitse vasemmalta rivi, joka vastaa omaa pelaamistasi viikossa.
2) Seuraa riviä oikealle, niin näet esimerkin jännekulut/tunti eri vaihtoväleillä.
Jos pelaa esim. 3 h/viikko ja vaihtaa tuoreet 25€ jänteet aina 2 kk välein, jännekulut pelituntia kohden ovat 1,04 euroa. Vaihtovälin kasvattaminen 6 kk:een säästää vain 69 senttiä.
Tuon ”säästön” kun suhteuttaa kenttämaksuihin sekä pallokuluihin samalta ajalta (per tunti) niin huomaa, että väsyneellä jänteellä pelaamiselle ei ole edes taloudellista perustetta:
Pelitunti 13€ + pallot 2€ + virvoke 3€ + jänteet 1,04€ = 19,04€ (max 24h pelattu jänne)
Pelitunti 13€ + pallot 2€ + virvoke 3€ + jänteet 0,35€ = 18,35€ (72h ylipelattu jänne)
Kuinka monta pelivuoroasi sinä olet valmis pelaamaan väsyneillä jänteillä?
Pelimäärä
1 h/vko
2 h/vko
3 h/vko
4 h/vko
5 h/vko
1 kk
6,25 €
3,13 €
2,08 €
1,56 €
1,25 €
2 kk
3,13 €
1,56 €
1,04 €
0,78 €
0,63 €
3 kk
2,08 €
1,04 €
0,69 €
0,52 €
0,42 €
4 kk
1,56 €
0,78 €
0,52 €
0,39 €
0,31 €
5 kk
1,25 €
0,63 €
0,42 €
0,31 €
0,25 €
6 kk
1,04 €
0,52 €
0,35 €
0,26 €
0,21 €